Ventilationsplåtslagare

Ventilationsplåtslagare tillverkar plåtkanaler och monterar ventilationsdetaljer för bra inomhusmiljö i bostäder, kontor och övriga arbetsplatser.

För att bli ventilationsplåtslagare väljer man gymnasieskolans byggprogram. Därefter väljer man inriktning Ventilation. Färdigutbildning i företag innefattar ett slutprov och därefter utfärdas yrkesbevis.

Rickard Fridell jobbar som ventilationsplåtslagare i Jönköping. Han gick byggnadslinjen, inriktning plåt, och tog studenten i somras. Efter praktiken fick han jobb hos Ekblads fastigheter och där har han varit sedan dess.

Rickard berättar att Ekblads håller på och renovera hela Jönköping. Han tar med oss upp till ett fläktrum som de har byggt för ett par månader sedan, och han berättar med stolthet i rösten att det här är det största fläktrummet i Jönköping, och att allt är byggt i deras egen verkstad. I taket hänger 1250-rör, och Richard berättar att det var ganska komplicerat att sätta dit dem. De använde sig av kran för att lyfta upp dem, och det gick åt 3 personers gemensamma ansträngningar för att få dem på plats.

Uppdaterad: