Dykare

Dykarna arbetar naturligt nog uteslutande under vattnet, och då vanligen med avancerade anläggningsarbeten vid hamnbyggen och liknande.

Den byggande dykaren är träarbetare eller betongarbetare, med dykutbildning som komplettering.

Urban Johansson, dykare, Göteborg

Den dagen vi träffade Urban i Göteborgs hamn regnade det småspik. Vi som skulle stå på kajen tyckte att det var trist väder, men för Urban spelade det ingen roll alls.

Vi började med att gå in i deras barack, och där tog Urban på sig dräkten. Under dräkten har dykarna många lager kläder för att hålla sig varma under vattnet. Medan han satte på sig kläderna berättade han om hur det är att jobba som dykare, och hur han kom in i yrket. Som så mycket annat var det slumpen som styrde in honom till dykeriet.

Vid ett tillfälle besökte han sin syster som bodde i Abu Dhabi. Redan då var han sportdykare. Här träffade han en kille som arbetade som dykare för ett byggföretag där nere. Han erbjöd Urban jobb på stående fot – en kille som både kunde dyka, prata engelska och kunde byggjobb.

Urban hoppade inte på jobbet då, men det mötet öppnade ögonen för att kunna jobba som dykare. När han ett år senare stod på ett tak i februari och skottade snö, bestämde han sig för att undersöka om det gick att bli dykare, och resten är , som man säger, historia.

Uppdaterad: