Byggnadsplåtslagare

Byggnadsplåtslagare tillverkar och monterar plåt för täckning av tak samt plåtdetaljer för tätning av tak belagda med tegel eller papp. De arbetar också med plåtdetaljer på husfasader och med service och underhåll av fastigheter.

För att bli byggnadsplåtslagare väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Byggnadsplåt. Färdigutbildning i företag innefattar ett slutprov och därefter utfärdas yrkesbevis.

För Tomas Talle ligger plåtslageri i släkten. Hans pappa och morbror jobbade som plåtslagare. Tomas kommer från Eskilstuna, och han kom till Stockholm 1968 och började med plåtslageri. Till en början fick han vara med och vara hantlangare, skotta snö på vintrarna etc. Men så småningom kom han in i yrket och blev fascinerad av plåten och dess möjligheter.

Tomas berättar med inlevelse om hur plåten ska sättas fast på ett tak med runda kupor. När Tomas är ute i stan tillsammans med sina barn pekar han ofta på tak som han gjort. Han har hunnit med ganska många tak under åren.

Tomas berättar också att utbildningen till plåtslagare har blivit treårig, och han ser det som en fördel. Om man skulle gå vidare efter att ha varit plåtslagare några år så har man större möjligheter efter en treårig utbildning istället för den gamla kortare utbildningen.

Tomas har varit med i Byggnads sedan 1971, och under åren har han haft en hel del nytta av facket.

Uppdaterad: