Byggnadsarbetare med Näta-tröja.

Näta – Nätverket för kvinnor i Byggnads

Är du kvinna i byggbranschen? Då kan du bli aktiv i Näta, nätverket för kvinnor i Byggnads! Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Näta finns för att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

Syfte

 • Stärka: Genom utbildning och organisering, för att få mer inflytande och makt över kvinnors situation som minoritet i byggbranschen. Med kunskap blir vi starkare och utvecklas tillsammans.
 • Stötta: Genom att nätverka och dela erfarenheter. Den centrala nätverksträffen är en mötespunkt för att stötta varandra och bilda lokala nätverk.
 • Behålla: Genom att stötta och stärka värnar vi om att alla ska kunna arbeta i byggbranschen oavsett kön.

Mål

 • Att byggbranschen ska vara ett möjligt och naturligt val för kvinnor att söka sig till och att branschen ser människor och inte kön vid anställningar.
 • Att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män på politiska, ekonomiska och sociala plan.
 • Att vi är opinionsbildare och skapa debatt genom att belysa viktiga frågor ur ett jämställdhetsperspektiv.
 • Att alla ska känna ansvar för att behålla och stötta kvinnor så de stannar och trivs i branschen.

Frågor Näta driver

Näta driver frågor som att byggbodarna ska ha sanitetspåsar på toaletterna och att separata omklädningsrum ska vara en självklarhet på varje arbetsplats. Men också att andelen kvinnor bland förtroendevalda och ombudsmän ska öka.

Tack vare Nätas arbete har Byggnads bland annat en jämställdhetsansvarig i varje region. De följer Byggnads jämställdhetsplan och driver frågor för ökad jämställdhet i byggbranschen.

Årlig nätverksträff

Varje år anordnas en nätverksträff för kvinnliga medlemmar på Rönneberga kursgård. Denna träff varar i tre dagar, då vi diskuterar om hur det är att vara kvinna i byggbranschen, fackliga och politiska frågor, lyssnar på intressanta föreläsningar och har olika grupparbeten.

 • Näta! – Nätverket för kvinnor i Byggnads (765 kB)

  Näta är en mötesplats för kvinnor att träffas, utbyta erfarenheter och utbilda sig. Nätverket finns för att stötta, stärka och behålla tjejer i byggbranschen.

  Framsidan till broschyren om Näta!
 • Gravid eller ammande på jobbet (1,43 MB)

  Den här broschyren ger dig, din arbetsgivare och ditt skyddsombud information om vilka risker som är viktiga att tänka på när du är gravid eller ammar. Med kunskap om riskerna kan de undvikas och förebyggas för ett tryggt arbetsliv.

  Broschyren Gravid eller ammande på jobbet

Näta i sociala medier

Reportage om Näta

Om Näta i Byggnadsarbetaren

Näta uppmärksammades stort i Byggnadsarbetaren. Här kan du läsa hela reportaget.

Läs reportaget om Näta

Uppdaterad:
Kategorier: