Fotograf: BYN

”Jag är delaktig och påverkar min arbetsmiljö”

Att obrydd gå förbi en skräpig arbetsplats eller en riskfylld arbetssituation skulle aldrig falla Anneli Edvardsson in. Hon har alltid tagit strid för en bättre arbetsmiljö och för drygt ett år sedan blev hon äntligen utsedd till skyddsombud.

Redan som lärling ville Anneli Edvardsson ha uppdraget som skyddsombud. Men det blev ett nej från Skanskas HR-avdelning, de ville först säkerställa att hon blev kvar i branschen. Men Anneli gav sig inte. Hon fick veta att det är Byggnads som utser skyddsombuden och kontaktade Byggnads i sin dåvarande kommun Gävle-Dala. Under ett fackligt möte på jobbet, UVA, blev hon vald av sina kollegor.

–Jag har alltid varit intresserad och brytt mig om säkerheten så det kändes jättebra när mina kollegor utsåg mig till skyddsombud. Många vill bara hålla på med sitt, att snickra till exempel om man är snickare. Men för mig ger det här mycket mer, att få vara delaktig och påverka min arbetsmiljö.

Satsar högre
Anneli gillar mandatet hon har som skyddsombud, hon får folk att lyssna. Så fort hon ser ett problem ser hon till att det blir åtgärdat. Men ibland kan det vara irriterande om ett problem inte åtgärdas direkt, då önskar hon att hon hade lite mer mandat. Titeln huvudskyddsombud eller regionalt skyddsombud känns intressant för framtiden.

Egenskaper som gör henne till ett bra skyddsombud är att hon är uppmärksam och ser till att fixa saker.

Under oktober, vecka 43 är det dags för Arbetsmiljövecka med fokus på kvartsexponering och damm. Anneli är väl förberedd och har gått flera intressanta kurser för att lära sig mer om ämnet.

– Allt damm är farligt i stora mängder, men kvartsdamm är väldigt farligt och kan ge bland annat cancer. Det borde alla få kännedom om på en arbetsplats, så att man tänker sig för. Det räcker inte att hålla andan när du knäcker en cementsäck utan då ska skyddsmasken på, säger Anneli Edvardsson.

Vill du också bli skyddsombud? Kontakta Byggnads i din region.

Läs mer om uppdraget som skyddsombud.

Uppdaterad: