Byggnads och Byggföretagen gjort upp om villkoren för korttidspermittering

På grund av coronasmittan har regeringen öppnat för stöd vid korttidspermittering. Under tisdagen gjorde Byggnads och Byggföretagen samt Maskinentreprenörerna upp om villkoren. Avtalen kommer att vara likalydande på samtliga fem avtalsområden inom bygg.

Publicerad:

– Nu handlar det om att säkra jobben och skapa stabilitet inom branschen i ett extremt läge. Därför har vi parter nu kommit överens om förutsättningar för att få göra korttidspermitteringar. Men vanliga uppsägningar och vanliga permitteringar hanteras enligt de redan befintliga avtalen, precis som annars. Sedan finns denna möjligheten med korttidspermittering i speciella fall om arbetsminskningen beror på coronapandemin. Till syvende och sist handlar det om att Byggnads medlemmar ska ha ett jobb att gå till när krisen är över, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Avtalen om korttidspermitteringar är centrala avtal. Lokala avtal kommer slutas på varje arbetsplats eller i varje turordningsområde. Byggnads kommer utbilda de regionala ombudsmännen kring de nya avtalen. Avtalen gäller retroaktivt från den 16 mars.

Uppdaterad: